Zonnebloemactie

Wedstrijd : Wie laat de hoogste en de grootste zonnebloem groeien ?

 

Er is geen bloem die zo bij de zomer hoort als de zonnebloem. Zonnebloemen zijn er van hoog tot laag, als tuinplant, snijbloem en voedselbron, en in geel en andere tinten. Een enkele bloem is mooi, maar een veld vol is pas echt genieten!

Globetrotter

Zonnebloemen komen van origine uit Noord-Amerika, waar indianen ze gebruikten als basisvoedsel. In Europa was men niet meteen van de plant gecharmeerd. Pas in de achttiende eeuw werd ontdekt dat je olie uit de zaden kon persen. Peter de Grote, tsaar van Rusland, was wel direct enthousiast. Hij zag de zonnebloem tijdens een bezoek aan Nederland, aan het eind van de zeventiende eeuw, en nam wat zaden mee naar huis. Dat was de start van de stormachtige verovering door de Zonnebloem van Rusland. De groeiomstandigheden en de grond bleken er voor de bloem ideaal. Nog steeds is Rusland een van de belangrijkste landen voor de productie van Zonnebloemolie en wordt hier veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de beste rassen.Grappig is dat in Rusland zonnebloempitten als een soort chips worden gegeten. Een lekker hartig hapje tussendoor!

Van pit tot bloem

Het makkelijkst en het beste is om zonnebloemen rechtstreeks in de volle grond te zaaien. Begin mei is hiervoor de gunstigste tijd. Er is dan nog kans op nachtvorst, maar daar hebben de zaden, die twee tot drie cm de grond in gaan, geen last van. Belangrijk is wel dat de Zonnebloemen de ruimte krijgen: zaai ze zo'n 100 cm uit elkaar. Kleinere soorten kunnen dicht bij elkaar worden gezaaid. Een Zonnige plek is belangrijk en Zonnebloemen nemen praktisch elk grondsoort voor lief. Alleen in te natte grond zal de plant geen succes worden.

Zonnebloemen voorzaaien kan al in april Het makkelijkste gaat het als u hiervoor turfpotjes gebruikt. Vul een potje met aarde en stop daar de pit in. Is het plantje groot genoeg, dan kan het met pot en al in de aarde worden gezet. Zo heeft de zonnebloem geen last van het verplanten.

Zonnebloemen in een pot zaaien kan ook. Wilt u de planten in een pot houden, kies dan voor mini zonnebloemen. Die kunt u meteen in de pot zaaien.

In de border hoeven zonnebloemen niet zo hoog te worden. Door de plant te toppen, verschijnen er meer bloemen. Deze worden dan weliswaar minder groot, maar dat is in een border vaak zelfs mooier.

Eenjarige en vaste zonnebloemen kunnen flink hoog worden. U kunt ze op diverse manieren steunen. Een stevige bamboestok is een prima hulpmiddel, maar die moet vaak op minstens drie plaatsen aan de bloem worden vastgemaakt.

Als de zaden goed zichtbaar worden, kan de zonnebloem worden geoogst. Knip de bloem af met een steel van circa 10 cm en hang hem in huis te drogen. Het beste kunt u de bloem in een goed geventileerde ruimte omgekeerd aan het plafond hangen. Vogels hoeven niet te wachten tot de zaden droog zijn. Ze zijn niet zo kieskeurig en eten al snel de bloem leeg.

Zonnepitten hebben veel voedingswaarde en zijn tegelijkertijd heel gezond. Rooster ze even in een pan met anti-aanbaklaag en doe ze door de sla. ook lekker zijn zonnepitten in combinatie met pompoen en pijnboompitten.

Wedstrijd : Wie laat de hoogste en de grootste zonnebloem groeien ?

Ter gelegenheid van de wandeling onder leiding van Fons krijgen alle deelnemers een zakje zonnebloempitten mee. Wij willen U aanmoedigen om die in de tuin te planten. Als wij in september ons wijkfeest vieren willen we diegene die de grootste zonnebloem in diameter heeft laten groeien en de hoogste in lengte een prijs(je) overhandigen. Alvast veel succes gewenst !

Lut Verhelst-Janssens

 


laatst gewijzigd op 29/04/07 door Jan Verhelst